reisgids door het beloofde land

Tips! Met de kinderen op reis naar Israël.

reis door de bijbel
behind the scenes
reisverhalen

Leuk dat je een kijkje neemt op het blog van deze website. Hier hopen wij jullie met regelmaat te inspireren met verhalen van reizigers, vlogs van Bert of content over het Beloofde Land. 

THE STORY
CONTINUES...

Bladerend door oude foto’s kwamen de herinneringen weer levendig naar boven… Wat was dat een fantastische reis! Samen met onze kinderen – toen nog 9 en 12 jaar oud – trokken we door het land van melk en honing. Just the four of us. Auto gehuurd en met elkaar op avontuur door het Beloofde Land. Bijbel in de rugtas en samen op ontdekkingstocht. We hadden vliegtickets en hotels geboekt en van te voren heel wat tips gehad over plaatsen waar Bijbelse gebeurtenissen hadden plaatsgevonden. Maar vaak bedachten we pas ’s avonds wat we de volgende dag zouden gaan doen. Gewoon go with the flow. Dat werkt het beste met kinderen. Want voor hen moest het natuurlijk ook een fijne vakantie zijn. 

En nu is het opnieuw zover. We plannen een trip voor de herfstvakantie. De jongens zijn dan 15 en 18. En inmiddels heel wat mondiger… De planning gaat deze keer ook een stukje gestructureerder. In gedachten hebben we al een heel wensenlijstje samengesteld. 
Maar… Hoe doe je dat nu? Reizen met de kinderen door Israël? Bij deze delen we jullie graag een aantal tips. Want wat ons betreft is het een onvergetelijke ervaring voor alle gezinsleden om samen door het Beloofde Land te reizen.

Met elkaar poseren bij Ein GediEen aantal tips op een rij:

 • Betrek je kinderen bij je reisplan. Bert gaf zijn kids een exemplaar van de reisgids en ze mochten allemaal iets uitkiezen om te doen. Zo komt ieder kind aan bod. Deze tip nemen wij graag over voor komende herfstvakantie. De jongens weten dat ze allebei ideeën mogen aandragen en zijn al hard aan het lezen in de reisgids. Ik ben benieuwd waar ze mee komen… De eerste ‘wens’ is gelukkig eenvoudig in te willigen. Onze jongste wil graag onderhandelen in de souks! Wie weet levert dat t.z.t. een leuk verhaal voor het blog op 😉 

 • Hou rekening met de interesse van je kinderen! Nu boften wij dat onze oudste zoon tijdens onze eerste reis in z’n ‘archeologie-fase’ zat. Hij vond al die opgravingen bere-interessant. Ook vonden ze het heerlijk om gewoon in de natuur te zijn. Op rotsen te klimmen, steentjes stapelen in een stroompje water, dat soort dingen. Hou daar rekening mee in je tijdschema. Dat de kids ook gewoon de ruimte hebben om te spelen en te ontdekken. Even samen met papa steentjes gooien in het Meer van Galilea is natuurlijk super leuk. Of wat denk je van het coloured Sand park in De Negev? Een unieke natuurspeeltuin waar je zandhopen in allerlei kleuren aantreft. Een leuke tip voor gezinnen met jonge kinderen. Voor oudere kinderen zijn de ’sportieve’ tips in ons boek een echte aanrader. Ontdek de Negev eens op de fiets. Of nog een tandje avontuurlijker…. Ga abseilen in de Golan. Heeft jouw kind interesse in geschiedenis? Of in sterrenkunde? Houdt het van zwemmen? Wil het alles weten van het leger? De tips in ons boek zijn ontzettend gevarieerd. Zo vind je voor elk wat wils. En dat is meteen ook het mooie aan het land Israël. Dankzij zijn zeer gevarieerde landschap en rijke historie kun je als reiziger enorm veel kanten op.  

 • Er zijn hele leuke boeken en filmpjes die je bij de voorbereiding als gezin kunt lezen of bekijken. Een paar tips:
  • Het stripboek Tel Israël vertelt op eigentijdse wijze over de oprichting van de Joodse staat. Er worden in dit stripverhaal heel wat locaties bezocht in Israël, dus wie weet biedt dat meteen inspiratie voor de reisplannen. 
  • Kinderboekenschrijver M. Kanis heeft een hele leuke serie kinderboeken geschreven over de geschiedenis van Israël. Spannende verhalen die prima geschikt zijn voor kinderen vanaf 10 jaar. Onze jongste zoon heeft er erg van genoten en wist ons tijdens onze reis daardoor te verrassen met weetjes en feitjes die wij nog niet wisten. Ik las als moeder trouwens met evenveel plezier een stuk uit het boek Jom Kippoer tijdens onze vliegreis. Maar of dat nou aan te raden is? De zeer levendige beschrijvingen van wat er krioelt en steekt en rondkruipt in de woestijn kwamen mijn nachtrust – op een dun matje op de harde woestijngrond – niet helemaal ten goede. Sommige dingen wil je gewoon niet van te voren weten. 
  • De verkenners hebben een hele leuke serie video’s opgenomen vanuit Israël. Leuk om samen te kijken! Zo zijn de kids van te voren goed geïnformeerd en wordt het natuurlijk extra interessant om al die plaatsen in het echt te gaan bezoeken.

    
Maak kennis met de verkenners….

 • Onze kinderen houden niet van lange autoritten. Achteraf gezien was het bezoeken van de Hermon daarom geen goed idee. Allereerst waren we er niet op gekleed en dat leverde na aanvankelijke sneeuwpret een paar tintelende handen en voeten op en een kind in tranen. Daarnaast is die autorit gewoon net even te lang. Op de kaart lijkt het wel mee te vallen, maar de weg slingert langzaam omhoog via de Druzendorpjes. Je doet er dus best lang over.
  Anderzijds is het soms niet anders… Wij hadden voor het slot van onze vakantie een huis gehuurd in Eilat. Het vooruitzicht dat we daar gingen snorkelen en een heuse McDonalds onderweg maakten de tocht gelukkig wat dragelijker. 

 • Als je wat langer naar Israël gaat hoef je voor je gevoel ook niet alles in een paar dagen te proppen en dat vinden de kinderen helemaal niet erg. Je kunt dan eerst even rustig acclimatiseren. En tussendoor ook eens een rustige dag plannen, waarop je een keertje naar het strand gaat of iets dergelijks. Het plannen van rustmomenten en rekening houden met de bedtijd is sowieso een aanrader. Nu is het in Israël eerder donker als bij ons en ook nog eens een uurtje later als in Nederland. Dus dat maakt het extra makkelijk om de kinderen op tijd in bed te krijgen. En zo kon mama mooi die ene massage boeken in de Spa van het hotel, dat snap je wel!
  Stel dat binnen je gezin de leeftijdsverschillen wat groter zijn, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om af en toe op te splitsen. 

 • Hetzelfde geldt voor de maaltijden. Zelf red je het misschien wel een keer op een overgebleven banaan, maar check vooraf echt goed de tijden van de Sabbat en of er feestdagen zijn tijdens jouw verblijf. Niets zo vervelend als kinderen met trek en een gesloten supermarkt of restaurant. We hadden dat onze eerste reis echt onderschat. Gelukkig bracht een Arabische benzinestation enige verlichting in de vorm van een grote zak chips en wat fruit. Maar bereid dit goed voor. Ter geruststelling voor gezinnen met niet al te beste eters… Er worden vaak frietjes bij de maaltijd gereserveerd en een hoop gerechten zijn echt toegankelijk voor kinderen. Ook is er overal heerlijk fruit verkrijgbaar. Dus geen zorgen over de vitamientjes deze reis!

 • Laat kinderen zelf dingen ontdekken. Je kunt als ouders ze vol stoppen met informatie, maar hoe leuk is het om ze op een simpele manier aan de slag te zetten? Voorbeelden:
  • Hoe ver is een steenworp? Laat ze maar eens een steentje gooien…
  • Wie vindt als eerste de mijlpaal? 
  • Hoe werkt een openlucht theater? Zet 1 van de kinderen maar beneden en ga zelf op de tribunes zitten. Kun je verstaan wat hij of zij daarna zegt?
  • Grotere kinderen kun je prima een paar verzen uit de Bijbel laten lezen of iets laten uitzoeken op de kaartjes in onze gids of in de Bijbel met uitleg.


 • Lach en geniet! Alles is anders. Vooral voor kinderen. De cultuur, het eten, het verkeer, het klimaat…. Humor helpt je om daar juist de lol van in te zien. Onze jongste zoon had bijvoorbeeld de grootste pret om snel de sabbatsknop van de lift in het hotel in te drukken en wij speelden dat uiteraard mee door extra te zuchten en te klagen dat de lift er zo lang over deed. Of wat denk je van kameelrijden? Zet je camera maar alvast op filmstand…. Vooral het opstappen en afstappen levert gegarandeerd hilarische momenten op die je graag wil vastleggen. 

En tot slot…

Mocht je dat nog niet gedaan hebben? Koop ons boek! Dit soort praktische dingen vermelden wij namelijk ook allemaal in ons boek. Met tips voor alternatieven en waar je aan moet denken als je reist met kinderen. De toegankelijke schrijfstijl maakt dat jongeren het boek ook prima kunnen lezen en anders zijn de vele wist-je-datjes natuurlijk superleuk om te delen met elkaar.  


Heb jij ook tips voor reizen met kinderen? Laat het ons gerust weten!

Comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

volg bert op zijn reis door israël

Een unieke serie video's waarbij u kennismaakt met een aantal prachtige plaatsen en bijzondere gebeurtenissen
in Israël! 

category here

my nightly
skincare regime

You can either type this featured post content manually or use a post look-up function in SHOWIT directly. It can also rotate between several posts.

CONNECT

elsewhere:

VERDER LEZEN....

THE BLOG

BERT IN ISRAËL

THE VLOG

Bert plaatst op zijn YouTube-channel met regelmaat een toffe vlog vanuit Israël. Zo reis je vanaf de bank met hem mee!

Check out 

INSTA